luni, 26 octombrie 2009

Hamsterul auriu sirian

Toti hamsterii aurii domestici descind dintr-un singur cuib descoperit in Siria in anul 1930. Un zoolog voiajor a descoperit cuibul si a reusit sa transporte trei hamsteri in Europa pentru a-i creste in captivitate. Progeniturile lor au fost adusi mai intai in Statele Unite in 1938 ca animale de experienta, de laborator, curand devenind animalute de companie foarte indragite. Mai mult de un milion de hamsteri sunt astazi utilizati ca animale de laborator in fiecare an, facandu-i ai treilea obiecte de studiu ca si popularitate dupa soareci si sobolani.

Denumirea de hamster auriu ii provine de la culoarea primilor hamsteri din aceasta specie descoperiti in salbaticie. De-a lungul timpului, prin diferite programe de selectie dirijata s-au obtinut diferite mutatii de hamster auriu, astfel ca denumirea sa uzuala a devenit hamsterul sirian.

Taxonomia

Regnul: Animalia

Increngatura: Chordata

Subincrengatura: Vertebrata

Clasa: Mammalia

Ordinul: Rodentia

Subordinul: Myomorpha

Familia: Cricetidae

Subfamilia: Cricetinae

Genul: Mesocricetus

Specia: Mesocricetus auratus

Istoricul si originea

Un grup de hamsteri sirieni au fost descoperiti in Aleppo, Siria de catre profesorul Aharoni in 1930, iar primul grup format din descendentii acestora a fost introdus ilegal in Marea Britanie in 1932 in buzunarul zoologului Adler, caruia ii fusesera incredintati. Incepand din 1932, alte cateva grupuri de hamsteri sirieni au fost introdusi in Marea Britanie, astfel exemplarele coloniei formate au putut fi incrucisate.

Aspectul exterior si dimensiunile

Cel mai cunoscut hamster de companie este hamsterul auriu sau sirian. Hamsterul sirian este, de asemenea, una dintre cele mai mari specii de hamsteri, ceea ce-l face mult mai usor de manipulat. Din punct de vedere al infatisarii exterioare, hamsterul sirian prezinta o coada foarte scurta (1,5 cm), pungi jugale mari, ochi mici si vioi si un trup robust. Botul este bont, iar urechile sunt mari. Labutele picioarelor nu sunt acoperite cu par si sunt prevazute cu cate patru degete la membrele anterioare si cu cate cinci degete la cele posterioare. Hamsterii sirieni, in mod caracteristic, au blanita aurie-rosietica, dreapta si neteda, partea ventrala a corpului fiind in general mai deschisa la culoare. Astazi, hamsterii se gasesc intr-o larga varietate de culori si tipuri ale firului de par (par scurt, par lung, satin, rex – ondulat, cret) de la albinosi pana la maron-negru intens. Unele exemplare pot avea o pata inchisa la culoare in frunte si cate o dunga neagra pe lateralele fetei pornind de la nivelul obrajilor pana spre gat.

Hamsterul auriu adult poate atinge o greutate corporala in jur de 90-150 g la femela si de 85-130 g la mascul si o lungime a corpului de circa 11-13,5 cm.

Personalitatea si comportamentul

Hamsterii sirieni sunt rozatoare solitare si retrase, care, in captivitate, prefera sa nu-si imparta casuta cu alt seaman. Hamsterii sirieni sunt si extrem de teritoriali, luptandu-se pana la ultima suflare cu orice hamster cu care sunt gazduiti. Un mascul este, in general, mai putin agresiv in comparatie cu o femela. Din aceste motive, este puternic recomandat, ca hamsterul sirian sa fie cazat singur intr-o cusca. La fel, masculul va fi indepartat cu promptitudine din cusca imediat ce femela a fatat pentru a preveni fenomenele de agesivitate si chiar de canibalism. Probabil ca o sa va intrebati cum de in pet-shopuri sau in magazinele de specialitate ei stau la gramada bine mersi. Foarte simplu! Majoritatea hamsterilor sirieni din pet-shopuri sunt mai mici de 6-10 saptamani, varsta la care incepe sa se manifeste comportamentul teritorial. De asemenea, ei sunt animale nocturne care-si desfasoara majoritatea activitatilor pe timpul noptii. In captivitate, in timp, ei incep sa fie activi si in anumite perioade ale zilei.

Majoritatea hamsterilor sunt docili daca nu sunt luati prin surprindere sau daca nu sunt deranjati in timpul celor 14 ore de somn zilnice. Daca veti indrazni sa treziti un hamster somnoros, va puteti astepta la o muscatura usturatoare de la incisivii lui cu crestere continua.

Hamsterul sirian, la fel ca toti hamsterii, este dotat cu niste buzunare la nivelul obrajilor, pungile jugale, pe care acesta le utilizeaza pentru a-si cara hrana in adapost sau puii in cazul in care se simte in pericol. De asemenea, el este dotat cu glande odorante situate in partile laterale ale flancurilor, glande ale caror secretii le utilizeaza pentru a-si marca teritoriul si ca semnale olfactive.

Adapostirea Hamsterii sirieni care pot fi gasiti oriunde in intreaga lume ca animale de companie sau de laborator. Populatiile din salbaticie sunt restrictionate la o mica regiune din Orientul Mijlociu. Habitatul natural al majoritatii speciilor este limitat la platoul aleppinian din Siria. Colonii de hamster auriu au fost de asemenea semnalate in diferite regiuni din estul Turciei.

Animalutul dumneavoastra este o faptura solitara, caruia ii place sa traiasca dupa propriile reguli. Hamsterul sirian are dinti puternici destinati pentru ros, motiv pentru care el are nevoie de o cusca de metal rezistenta si trainica sau de un acvariu. Custile de sarma traditionale cu podea de plastic si cu mai multe etaje sau custile din plastic rezistent cu tunele tot din plastic pot fi, de asemenea, utilizate pentru a gazdui hamsterul. Hamsterii sunt constructori activi de culcusuri, astfel ca un strat gros de asternut din rumegus sau talas (nu de cedru sau pin) trebuie asezat pe podeaua custii acestora. O cutie pentru culcus ii va asigura hamsterului un locsor in care sa se poata retrage, dar ea va trebui periodic verificata si curatata de resturile de alimente pe care hamsterul le cara si le depoziteaza cu entuziasm. Cusca trebuie plasata intr-un loc cald si uscat, cu o temperatura ambientala constanta, departe de lumina solara directa si curentii de aer. In cusca se vor plasa diferite jucarii si o rotita trainica pentru exercitii. Rotita trebuie sa aiba podeaua continua, fara traverse in care hamsterul si-ar putea rani piciorusele sau coada.

Cusca hamsterului auriu nu trebuie sa fie mai mica de 60 cm2, dar el va fi mult mai fericit intr-o cusca cu o suprafata de doua ori mai mare decat cea mentionata. Dimensiunile ideale pentru un singur exemplar sunt 60 cm x 30 cm x 60 cm. El are nevoie de spatiu pentru a face miscare, un strat gros de rumegus ca asternut si un locusor linistit pentru a se odihni pe timpul zilei. Intreaga cusca trebuie curatata cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, dar talasul umed si resturile de alimente trebuie indepartate zilnic.

Daca doriti sa-i oferiti cateva clipe de „libertate” in intimitatea caminului dumneavoastra, la magazinele de specialitate veti gasi niste bile de dimensiuni rezonabile, cu orificii de aerisire si cu un orificiu mai mare dotat cu sistem de inchidere prin care sa puteti introduce hamsterul. Instalat in aceasta bila fermecata, hamsterul dumneavoastra este pregatit pentru a va inspecta casa, fara a exista minime riscuri de a se rani sau de a va produce distructii in camin.

Hranirea

Dieta unui hamster de casa trebuie sa fie compusa in principal din graunte si seminte, desi lui ii plac si are nevoie de mai multe legume si fructe decat majoritatea altor rozatoare. Mananca cu placere morcov si mar, dar nu-i oferiti niciodata citrice, ca portocale, lamai, grapefruit, etc. Daca nu stiati, hamsterul sirian este omnivor. Asta inseamna ca pe langa regimul vegetarian, ei vor consuma si mici cantitati de carne, insecte, etc. Stomacul hamsterului are doua compartimente care faciliteaza digestia alimentelor solide. Primul compartiment este considerat camera de fermentatie asemanatoare prestomacilor de la vaca. In ciuda complexitatii sistemelor lor organice, hamsterii isi pot consuma propriile fecale ca modalitate de dubla digestie a alimentelor pentru a le putea procesa complet. Acest obicei nu este un comportament specific hamsterilor, ci el este intalnit si la porcusorul de Guinea, precum si la iepure. Apa proaspata va fi asigurata la discretie in boluri de ceramica sau in adapatoare cu suzeta pe care le gasiti cu usurinta in magazinele de specialitate, apa care va trebui schimbata in fiecare zi.

De asemenea, asigurati-i hamsterului dumneavoastra sirian ramurele pe care sa le poata rontai, dar evitati-le pe cele de cedru sau pin ale caror uleiuri pot induce probleme severe de sanatate. Ramurelele de salcie sau alun, care nu au fost vopsite sau tratate cu substante pesticide sau alte chimicale pot fi utilizate cu succes. Suplimentele vitaminice sunt la fel de importante. Acestea se pot administra in apa de baut sau pot fi asigurate sub forma unor pietre cu minerale pe care le puteti plasa in cusca.

Hrana va fi administrata o singura data pe zi, seara, iar resturile ramase vor fi indepartate dimineata.

Aspecte particulare

Singuratici in salbaticie, hamsterii se intalnesc cu alti membrii ai speciei lor cel mai frecvent numai pentru a se imperechea, urmand ca apoi sa se instranineze din nou. Ca atare, hamsterii nu sunt dispusi sa-si formeze relatii permanente cu confratii lor. Veti descoperi ca animalutul dumneavoastra de companie este o faptura solitara, motiv pentru care nu este indicat sa va straduiti sa-l faceti sa coabiteze cu alti hamsteri. Cand va simtiti pregatiti sa va manipulati hamsterul, amintiti-va ca acesta are simtul vazului slab si se bazeaza foarte mult pe simtul mirosului pentru a identifica alte animalute. Nu-l luati niciodata prin surprindere si nu va apropiati de el cu degetele mirosind a mancare.

Un hamster tinut in casa are nevoie de cam aceleasi lucruri de care au nevoie confratii lui din salbaticie: multa miscare, hrana si apa proaspata disponibile si un locsor ferit si sigur in care sa poata dormi linistit pe timpul zilei. Majoritatea hamsterilor sirieni, ca majoritatea speciilor de hamsteri, nu au nevoie de o ingrijire din partea dumneavoastra. Singura exceptie este reprezentata de hamsterul sirian si de speciile de hamsteri cu parul lung. In acest caz, o periuta de dinti obisnuita poate fi utilizata pentru a inlatura resturile de talas sau rumegus ramase atasate de blanita acestora.

Hibernarea

- Hibernarea debuteaza atunci cand temperatura mediului ambiant scade sub 8-100C. Multi sunt de parere ca hamsterul sirian de fapt nu intra intr-o hibernare in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba intra intr-o stare de torporare.

- Hamsterul isi diminua functiile vitale (respiratia si frecventa cardiaca), devine aproape inactiv si consuma hrana capricios sau nu o mai consuma deloc. Tot ceea ce trebuie sa faceti este ca mariti temperatura mediului ambiant si sa o mentineti constanta.

Activitatea sexuala

- Varsta de imperechere, la majoritatea hamsterilor sirieni, este de 6-8 saptamani.

- Femelele pot da nastere unei noi generatii in fiecare luna in timpul sezonului de imperechere. Hamsterii aurii se imperecheaza in timpul sezoanelor cu fotoperioade lungi.

- Femelele isi arata receptivitatea pentru masculi initial prin intermediul stimulilor olfactivi indusi de secretiile lor vaginale. Cand femela este apta de monta, ea isi intensifica eliminarea secretiilor vaginale si adopta un comportament specific, respectiv, se freaca cu regiunea vaginala de diferite suprafete si ia o pozitie lordozata.

- Ovulatia la femelele mature de hamsteri aurii este in principal determinata de fotoperioada. Ovulatia este indusa de fotoperioadele lungi (peste 12,5 ore) si va continua la nesfarsit atata timp cat fotoperioada ramane lunga. Daca fotoperioada se reduce in timp sau daca femelele sunt expuse intunericului, in mediu de laborator, ele vor inceta ovulatia. Cu toate acestea, dupa 5 luni, femelele se vor adapta acestei fotoperioade mai scurte si vor initia ovulatia spontan. In salbaticie, prin acest ciclu indus de fotoperioada se asigura nasterea puilor in sezonul cel mai favorabil pentru supravietuirea acestora.

- Perioada de gestatie este foarte scurta, de circa 16-18 zile (15-20 zile). La o fatare, femela da nastere la 6-8 pui, iar fatarea propriu-zisa dureaza in jur de 1-2 ½ ore.

- Daca nu stiati, hamsterii sunt foarte sensibili la stres si in special noile mame. In conditii de stres, in primele zile dupa fatare, femela poate avea tendinta de a-si manca puii (canibalism). In salbaticie, acest comportament se poate produce si in situatiile in care sursele de hrana sunt limitate, femela consumand o parte din pui pentru a-si mentine vitalitatea.

- Puii se nasc lipsiti de par, cu ochii inchisi si incapabili de a se deplasa dintr-o parte in alta. Ochii li se deschid la 12-14 zile de la nastere si pot fi intarcati la varsta de circa 20 zile. Tinerii hamsteri devin independenti in jurul varstei de 30 zile.

- Femela este singura care se ingrijeste de pui.

Dentitia

- In mod normal, dintii hamsterului sirian sunt de culoare galben-portocalie.

- Pe fiecare arcada se gaseste cate o pereche de incisivi, prezenti inca de la nastere care nu se schimba si care au crestere continua.

- Molarii, in numar de 4 pe fiecare jumatate de cavitate, sunt dinti permanenti, cu crestere limitata, cilindrici, lipsiti de col si sunt prevazuti pe fata masticatorie cu creste de smalt dispuse transversal.

Sexarea hamsterului sirian

- Sexarea hamsterilor poate fi dificila, in special daca avem de-a face cu exemplare tinere sau daca nu avem exemplare de sex diferit pentru a le compara.

- Hamsterul va fi tinut cu burtica in sus si pe verticala astfel incat daca este mascul sa poata fi evidentiate bursele testiculare.

- Cea mai sigura metoda de stabilire a sexului unui hamster este vizualizarea distantei anogenitale. Aceasta este distanta dintre orificiul genital (orificiul penian la mascul si orificiile urinar si vaginal la femela) si anus. Aceasta distanta este mai mica la femele in comparatie cu masculii. In realitate, aceste orificii pot fi dificil de sesizat la femele, in timp ce ele sunt separate de 1,5 cm la mascul.

- Numai femelele au mamele.

- Extremitatea posterioara a mascului are tendinta de a fi mai alungita si mai rotunjita in comparatie cu femelele.

- Masculii adesea prezinta un scotum voluminos ocupat de testicule in jurul varstei de 4 saptamani, desi de multe ori testiculele pot retractate.

Boli si afectiuni curente

In general, hamsterii sunt animalute sanatoase, dar asta nu inseamna ca nu se pot imbolnavi. Ceea ce trebuie sa stiti este ca bolile lor evolueaza rapid, astfel ca este vital sa-l duceti la medicul veterinar inca de la primele semne de boala.

Hamsterii sunt animalute vioaie, active si reactive, astfel ca daca devin areactive, apatice, nu mai consuma hrana sau o consuma selectiv, categoric exista o problema. Nu incercati sa-l tratati acasa, fara un prealabil consult de specialitate, intrucat ii puteti administra medicamente care-i pot fi letale sau ii pot agrava starea.

Printre bolile specifice ale hamsterului cu o frecventa mai crescuta au fost semnalate urmatoarele:

Ileita proliferativa (“coada umeda”) este o enterita foarte severa manifestata prin lipsa poftei de mancare, apatie severa, aspect neingrijit al blanitei si diaree persistenta care murdareste regiunea anala si codala. Boala este contagioasa si de cele mai multe ori letala, fiind intalnita mai des la puii intarcati sau in custile suprapopulate.

Sindroamele diareice pot fi cauzate de diferite infectii dezvoltate la nivelul tubului digestiv, dar si de schimbarile de dieta, adminsitrarea antibioticelor care modifica flora locala, etc. In general, diareea produsa de administrarea in hrana preponderent a verdeturilor proaspete nu se asociaza cu lipsa apetitului, apatie sau pierderea in greutate si se remediaza de la sine o data cu inlaturarea acestora pentru cateva zile.

Intoxicatiile cu rasinoase se pot produce datorita utilizarii eronate a talasului obtinut de la acestea (brad, molid, pin, cedru), care elibereaza substante volatile foarte toxice pentru hamsteri. Aceste substante volatile produc initial, semne respiratorii si alergii cutanate, iar apoi, dupa expuneri repetate sau de lunga durata, leziuni ireversibile ale organelor interne si cu predilectie ale ficatului.

Intoxicatiile cu antibiotice se produc ca urmare a administrari eronate sau in doze prea mari a acestora. Printre antibioticele contraindicate se enumera penicilina, ampicilina, streptomicina, eritromicina, tetraciclina, gentamicina si cefalosporinele. Pe langa dereglarile florei gastrointestinale care antreneaza sindroame diareice severe, multe dintre antibioticele enumerate pot fi hepato- sau nefrotoxice, determinand moartea imediata a animalutului dumneavoastra. Niciodata nu administrati pe cale orala sau locala (la nivelul pielii) antibiotice care nu v-au fost prescrise de medicul veterinar.

In afara afectiunilor enumerate anterior, hamsterii sunt predispusi infectiilor respiratorii, abceselor, parazitozelor intestinale sau ale pielii (raia, demodecie, paduchi, pureci), proceselor tumorale variate, etc.

Achizitionarea

Achizitionarea acestui tip de animalut se poate face de la diversele pet-shop-uri sau chiar de la crescatori. Ceea ce este mai dificil este alegerea unui exemplar sanatos. Intrucat sunt animalute nocturne, cu o activitate intensa in aceasta perioada a zilei, bine este ca achizitionarea hamsterilor sa se faca seara pentru a-l suprinde in perioadele sale de maxima activitate. Varsta optima de achizitionare a acestor animalute este de circa 3-5 saptamani. Hamsterii de varste mai mari vor fi mai greu de adaptat in nou mediu de viata si cu noii proprietari.

La fel de important este ca viitorul proprietar sa-si insuseasca minime informatii cu privire la hranirea, adapostirea, ingrijire, comportamentul natural si principalele boli ale hamsterului. Cunoscand aceste lucruri va va fi mai usor si veti putea sa-i oferiti companionului dumneavoastra cele mai bune conditii pentru a fi pe deplin fericit.

Un hamster sanatos este vioi si sperios, are blanita curata, fina si lucioasa, ochii sunt clari, sticlosi, iar zona anala este curata, fara resturi de materii fecale.

Speranta medie de viata a hamsterului auriu este 1 ½-2 ½ ani, dar au fost intalnite si exemplare care au trait chiar si 3-4 ani. In urma diferitelor studii s-a constatat ca masculul traieste un pic mai mult decat femela.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu